lördag 26 juli 2008

Nostalgi för honom - och henne!

Dagarna rusar iväg. Jag tycker man märker det tydligast på att det så ofta är städdag!
Den här veckan har det badats mycket; i sjö, hav och utomhusbassänger.Vi har haft storkusin Josefin hos oss, vi har varit på Liseberg och så har vi haft vårt årliga röj i boden. I år tog Stefan bort ett gammalt skåp och hittade verktyg som legat mer eller mindre gömda där. När jag kom ut stod han och vred och vände på en gammal hyvel . Han såg alldeles lyrisk ut.
- Den här hyveln spåntar brädorna och så är den i trä!! Öhh... jaha..? Är det märkvärdigt? frågade jag. Tydligen!! - Finns här något mer märkvärdigt tro? sa jag. - Ja, kolla på det här vattenpasset , i trä! Jag förstod att här kunde bli läge för ett nostalgikort för våra män! Jag undrar om era blir lika fascinerade som min?

Här har vi då först den omtalade spånthyveln och en vanlig hyvel intill. 2 skomakarläster(!) sedan - jag vet inte om det var vanligt att sådana fanns i hemmen förr. På vattenpasset ligger en kulhammare och 2 smidda spikar.

Nu får det bli lite kvinnlig nostalgi!

Mamma berättar att de gama glasflaskorna, som vi har hur många som helst utav, var vischyvatten flaskor. Jag har alltid trott att de köptes tomma för att ha som saftflaskor!
Glasburkarna hade man t.ex. lingonsylt eller torkade nypon i.
Tycker ni inte att dessa båda bilder beskriver en mans och en kvinnas verklighet för 50-100 år sedan ganska bra? Hejdå!

3 kommentarer:

Guldkant På Livet sa...

Vilken helt underbar samling med gamla flaskor, så snyggt och ditt bloggnamn är ju så vackert! Tack för din rara kommentar och jo, jag har visat en del helbilder fr kök och vardagsrum och även sovrum, sovrummet kommer i repris inom kort: ) Soliga hälsn fr Mari.

Josefin sa...

Vad häftiga de gamla redskapen såg ut. Och korten blev verkligen superfina.
Ser fram emot mer nostalgi!!

Agneta sa...

Hej! Verkligen nostalgi, både redskapen och flaskorna. Måste visa dom för Lars när han kommer hem.
Kram
Agneta