måndag 30 juni 2008

Rutkaka

Eftermiddagskaffet är väl ändå en av dagens höjdpunkter! Rutkaka, som blir en blandning av hård och mjuk kaka, är en av våra favoriter. Pröva gärna receptet!

Rutkaka
150 gr margarin
1,5 dl socker
1 ägg
1 msk grädde (mjölk går bra!)
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ca 1,5 dl äpplemos eller hallonsylt

Rör margarin och socker pösigt. Tillsätt ägg, grädde (mjölk),vaniljsocker och 2 dl av mjölet blandat med bakpulvret. Arbeta ihop degen på bakbord. 0,5 dl mjöl tillsätts så att degen inte klibbar. Tag drygt hälften av degen och tryck ut i en form (23 cm), gärna med löstagbar botten.
Fördela sylt eller mos över degen. Av den deg som är kvar görs korta och långa rullar, som plattas till och läggs i ett rutmönster över syltet/moset. Grädda i 35 min, 175 grader, på galler längst ner i ugnen.

1 kommentar:

fialia sa...

Googlade rutkaka o hittade ditt recept. Va kul, min mor gjorde alltid det när jag var barn o jag ska göra det i morgon med rabarber.
ha de Fia